Răzvan Ungureanu

Project Manager, Telekom

Există oameni care vin în viața ta pentru un scop și există oameni care vin în viața ta pentru o viață.

Modul în care l-am întâlnit pe Costin a fost un pic ciudat. Era la mijlocul anului 2014, când ne pregăteam să urcăm în Kilimanjaro. Diana, soția mea, a întrebat mai mulți prieteni și prieteni de prieteni dacă cunosc pe cineva care a fost acolo și este dispus să împărtășească cunoștințe și experiență cu noi. Și așa l-am întâlnit pe Costin, pentru o oră, în magazinul „Hărmălaia”. Apoi, pe când plănuiam să urc pe Mont Blanc, în 2015, cu ușurință și în mod normal, primul mea gând s-a dus la el. Nu știu de ce. Nu știu cum. Dar așa a fost. Am vorbit, am căzut de acord, ne-am planificat și am urcat. Cu voia muntelui și a Universului, am ajuns pe vârful Mont Blanc-ului, pe 2 august 2015. A fost genul de sentiment puternic, care crează amintiri în viață, iar Costin a fost acolo și m-a ajutat să-mi trăiesc visul. Și trebuie să-i mulțumesc pentru asta. Am plecat de la București aproape străini și ne-am întors acasă prieteni. Acum, chiar dacă viața ne va despărți vreodată, știu că prietenul meu Costin a venit în viața mea pentru o viață. El va fi întotdeauna cu mine, în memoria mea, pentru Mont Blanc, dar și pentru, în anii care au urmat, Monte Rosa și Matterhorn”.

Oana Safta

Brand Manager Marketing & Comunicare, Medlife

„Sunt o mare amatoare de turism “extrem”. Îmi plac călătoriile care implică un efort fizic mediu sau mare și care te ajută să descoperi și să te descoperi.

Tipurile acestea de călătorii pot fi periculoase, dacă nu ești (cu) un om extrem de bine organizat și foarte bine pregătit fizic, sau pot fi de-a dreptul fun, în momentul în care ai un ghid prietenos și glumeț, dar și strict. Costin este “tăticul” ghizilor montani pentru mine. Nu doar că m-a susținut psihic atunci când îmi venea să o iau la goană spre poalele muntelui, dar este și cel care m-a consiliat ce și cum să mănânc ținând cont de complexitatea efortului pe care urma să îl am de făcut, cum să îmi dozez resursele interne și când să forțez, cum să merg și  cum să respir la altitudini mult prea înalte, iar la nevoie când este mai bine să renunț ca să mă pot întoarce în siguranță. N-a fost cazul unei renunțări, pentru că, datorită lui, am urcat până în vârf de Mont Blanc.”

Tino Shobberos

Student – California State University

În vara lui 2015, când l-am întâlnit pe Costin în Mont Blanc, am fost foarte norocoși. S-a dovedit, mai târziu, că am fost chiar mult mai norocoși decât credeam.

Am început să urcăm spre „Refuge du Gouter” și, în curând, am ajuns la o zonă bine cunoscută numită „Grand Couloir”, o pantă abruptă, unde mulți oameni și-au părăsit viața. Noi doi, probabil, nici măcar nu am considerat această secțiune ca fiind periculoasă, dar în afară de faptul că Costin ne-a spus ce să facem, am fi aflat destul de curând, când o rocă mare ca o mașină imensă sa repezit pe pantă și a luat tot ce era în calea lui. Ar fi putut fi noi doi, dacă Costin nu ne-ar fi avertizat. După-amiaza am ajuns la adăpost și am avut dureri de cap puternice. Costin mi-a explicat că ar fi mai bine să mă mișc continuu pentru a-mi stimula circulația sanguină. Asta am făcut și am fost bine pentru restul călătoriei. În dimineața următoare, el a decis să nu plecăm spre vârf, pentru că se depuseseră peste 60 de cm de zăpadă proaspătă, iar avalanșele veneau la fiecare câteva minute. Am făcut multe lucruri nebunești, dar în acea zi am simțit o agonie ca o teamă reală de a nu mai scăpa. Acesta a fost momentul în care excitarea aventurilor dispare și te găsești într-o situație neajutorată. În momente de genul acesta este crucial să aveți alături de dvs. unul care să știe ce să facă. Costin, îți mulțumim pentru această experiență și pentru că ne-ai adus în siguranță jos.”

Simona Popa

Programator software, Microsoft

„Dacă mă întreabă cineva despre Costin, răspunsul meu va fi întotdeauna același:

o persoană alături de care merită să înceri o experiență de genul Kilimanjaro, Africa. Am avut șansa de a merge alături de el pe Kilimanjaro și pot să spun că, deși îl știam de puțină vreme, a fost o plăcere să împart momentele frumoase cu el. Este genul de om care te trage după el și nu te lasă să renunți prea ușor”.

Tatiana Drăguțan

Human Resouces Operations Manager, Wipro Technologies

“L-am întâlnit pe Costin planificând o tură de Mont Blanc. La câtva timp distanță, după ceva tură de antrenament organizată de el,

neînsoțită de o intenție a mea clară de a merge pe Muntele Alb, mi-am zis că îl urc. Și l-am urcat. Îi apreciez răbdarea pe care a manifestat-o și încrederea pe care a inspirat-o în momente dificile, precum și timpul și efortul depuse pentru turele de pregătire.”

Oana Bălescu

Press and media officer,  Comisia Europeană

“Hmmm, de ce iubesc să mă duc pe munte cu Costin? În primul rând, pentru că îi pot simți pasiunea

pe care o transmite când vorbește despre munte. În al doilea rând, pentru că este responsabil, are un suflet mare și o mare grijă de cei pe care îi ghidează (de la încurajări până la lucruri mult mai practice sau/și mai simple, de exemplu, cum să îți pui colțarii corect). Așa după cum i-am spus odată, cu el aș merge pe munte oricând pentru că am încredere că va lua deciziile cele mai adecvate în orice condiții.”

Livian Trufin

Artist instrumentist

„Mulțumesc, Costin, pentru că, datorită ție, am avut parte de cea mai frumoasă aventură pe Mont Blanc,

o amintire care-mi va rămâne mereu vie. Mulțumesc pentru profesionalism și organizare. Nu voi uita cum ai tăiat potecă pe zăpada proaspătă, printre crevase, la 4000 m și câtă grijă ai avut, în momentele grele, pentru siguranța noastră. Ne vom întoarce cât de curând împreună ACOLO!”

Cristina Cristoloveanu

Specialist Comunicare, Parlamentul European

„Mersul pe munte cu Costin e o poveste: că e despre Nicolae Baticu sau Walter Kargel, despre Rob Hall sau Ed Viesturs,

e interesant; dar e cu adevărat o poveste autentică atunci când devine o poveste despre tine, despre lupta cu orgoliul în care responsabilitatea câștigă, despre lupta cu disconfortul fizic în care forța interioară învinge; dar și o poveste despre bucuria de a simți răcoarea pădurii și a privi măreția muntelui, de a savura un ceai cald la cabană în compania eroilor altor povești. E povestea mea, am descoperit-o datorită lui Costin și mă bucur că se scrie în continuare. Mulțumesc, Costin!”

Raluca Olsson

Raluca Olsson, Head of Organisation & Process Management, CRISP

L-am întâlnit pe Costin într-un moment al vieții mele în care îmi propusesem un obiectiv ambițios, să urc pe Mont Blanc.

Întotdeauna am iubit munții și m-am dus oriunde am avut șansa în România, deci niciodată la o altitudine mai mare de 2500 m. Am decis să urc mai sus și m-am bucurat când Costin mi-a dat încredere că acest lucru este foarte posibil dacă sunt foarte hotărâtă. Mi-a spus că el, ca ghid, poate să mă ajute și să mă susțină, dar el nu poate să o facă pentru mine sau să „garanteze” vremea. Am fost de acord cu acest lucru, chiar dacă nu ascultasem cu adevărat, căci în mintea mea eram deja sus. Am reușit să particip la câteva antrenamente pregătitoare la sfârșit de săptămână cu Costin, unde l-am cunoscut mai bine și am început să am mai multă încredere în calitățile de ghid de munte – s-a dovedit a fi foarte informat despre munți, i-a respectat și a știut să mă motiveze să merg, întotdeuna, un pas mai departe…

În Mont Blanc, din cauza condițiilor meteorologice (zăpadă multă proaspăt căzută și vizibilitate redusă), nu am ajuns pe vârf, deoarece ne-am decis să ne întoarcem de la Gouter (3800 m), ceea ce a fost una dintre cele mai înfricoșătoare coborâri pe care le-am făcut vreodată – greu de văzut semne, avalanșe în jurul nostru la fiecare 30 de minute și roci care curgeau Grand Couloir … Nu voi uita niciodată această experiență, dar cu toate acestea, sunt hotărât să fac o altă încercare, cu siguranță, tot cu Costin.

Mulțumesc, dragul meu, că ești un mare ajutor și un bun prieten!”